PULUT BAKAR dan PULUT PANGGANG
PULUT BAKAR
Sejenis pulut kosong yang dibalut di dalam daun pisang dalam bentuk membulat dan dibakar di atas bara api.Sedap dimakan panas-panas dan kebiasaannya dijual di kebanyakan warung dan pasar-pasar sebagai sarapan pagi.
Ada yang membungkus pulut ini bersama sambal dan inti kelapa sira manis.Satu kuih tradisi di Kelantan yang sering menjadi pilihan orang kampung untuk sarapan pagi.
PULUT PANGGANG
Pulut yang berinti sambal ikan dan digulung dengan daun pisang sebelum dibakar di atas bara api.Dari luar pulut ini kelihatan sama dengan Pulut Leppe di Terengganu namun rasa pulutnya di Kelantan lebih manis.
Inti ikan atau kelapa juga kebanyakan berwarna merah keperangan berbanding di Terengganu yang berwarna kelabu.
*2 cawan beras pulut
*3 sudu besar minyak masak
*2 cawan air / boleh gantikan dengan
*2 cawan santan cair
sedikit garam
Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi, masak seperti memasak nasi biasa. Sejukkan sebentar.
*2 ulas bawang putih- tumbuk halus
*2 batang serai- hiris halus dan tumbuk
*3 sudu besar cili kisar- ikut citarasa pedas
segenggam udang putih- buang kepala dan ekor- hiris kecil
*sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
2. Jika ingin inti lebih tahan lama, tumiskan bawang, merah dan putih, serai,udang dan cili hingga garing, kemudian barulah dimasukkan kelapa... Kacau sebati hingga inti agak kering.
3.Sediakan daun pisang yang dilayur sawah.ecukupnya. Sapukan sedikit minyak.b
Source:http://periuktanah.blogspot.my/2011/03/pulut-panggang.html Source:www.caridestinasi.com
Sejenis pulut kosong yang dibalut di dalam daun pisang dalam bentuk membulat dan dibakar di atas bara api.Sedap dimakan panas-panas dan kebiasaannya dijual di kebanyakan warung dan pasar-pasar sebagai sarapan pagi.
Ada yang membungkus pulut ini bersama sambal dan inti kelapa sira manis.Satu kuih tradisi di Kelantan yang sering menjadi pilihan orang kampung untuk sarapan pagi.
PULUT PANGGANG
Pulut yang berinti sambal ikan dan digulung dengan daun pisang sebelum dibakar di atas bara api.Dari luar pulut ini kelihatan sama dengan Pulut Leppe di Terengganu namun rasa pulutnya di Kelantan lebih manis.
Inti ikan atau kelapa juga kebanyakan berwarna merah keperangan berbanding di Terengganu yang berwarna kelabu.
BAHAN-BAHAN
*2 cawan beras pulut
*3 sudu besar minyak masak
*2 cawan air / boleh gantikan dengan
*2 cawan santan cair
sedikit garam
CARA-CARA
Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi, masak seperti memasak nasi biasa. Sejukkan sebentar.
BAHAN INTI
*1/2 cawan kelapa parut putih
*3 ulas bawang merah*2 ulas bawang putih- tumbuk halus
*2 batang serai- hiris halus dan tumbuk
*3 sudu besar cili kisar- ikut citarasa pedas
segenggam udang putih- buang kepala dan ekor- hiris kecil
*sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Hidupkan api dan kacau campuran inti hingga sebati dan agak kering. Tambah garam dan gula secukupnya.2. Jika ingin inti lebih tahan lama, tumiskan bawang, merah dan putih, serai,udang dan cili hingga garing, kemudian barulah dimasukkan kelapa... Kacau sebati hingga inti agak kering.
3.Sediakan daun pisang yang dilayur sawah.ecukupnya. Sapukan sedikit minyak.b
Source:http://periuktanah.blogspot.my/2011/03/pulut-panggang.html Source:www.caridestinasi.com
No comments:
Post a Comment