Sunday, 19 March 2017

KUIH BUTIR NANGKA

BUTIR NANGKA

Related image Sejenis kuih basah atau berkuah yang kelihatan sama dengan badak berendam namun ianya ada kelainaan dari segi pembuatan dan tekstur buah nangkanya yang berwarna warni.

Image result for BUTIR NANGKA KELANTAN
Warna hanyalah sekadar persembahan kepada pemakannya,dan ada juga biji nangka yang berwarna sekata semuanya.Kanak-kanak mesti teruja kalau tengok kuih warna warni sebegini.


Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • 4 cawan tepung beras pulut ( saya buat 1 cawan jer)
  • air
  • sedikit kapur makan
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa
  • gula
  • 1 sudu makan halba.. tak letak
  • garam
  • daun pandan



Cara-cara

  1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna.                                                                                
  2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.     
  3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.                            
  4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul..               
  5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.                                                                                                             
  6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.                                                                                                
  7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....                                                                                                        
  8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.                                                                                                                   

Source:http://www.kongsiresepi.com

 

No comments:

Post a Comment