Sunday, 12 March 2017

KETUPAT DAUN PALAS


KETUPAT DAUN PALAS



Ketupat yang sering menjadi salah satu menu kuih sarapan pagi di Kelantan.Pada kebiasaanya terdapat yang jenis rebus dan juga yang digoreng.Ketupat daun palas di Kelantan lebih kepada rasa lemak manis.
      Tidak hairanlah kalau di Hari Raya,ketupat ini tidak dimakan bersama rendang atau serunding kerana rasa lemak manis sudah cukup sebagai penyedap lidah kita.
       Ketupat daub palas atau ketupat pulut ialah ketupat yang menggunakan daun pokok palas sebagai pembungkusnya.Berbeza dengan ketupat daun atau ketupat nasi ialah dari segi bentuk,saiz,penggunaan daun untuk membalut beras.Ketupat daun atau ketupat nasi,dianyam berbentuk segi empat segi ataupun berbentuk bawang dengan menggunakan daun kelapa.Ketupat palas pula berbentuk tiga segi dan dibungkus menggunakan daun palas.


BAHAN-BAHAN



*1 kilo beras pulut (4 cawan) (revised : rendam pulut lebih kurang 2jam)
*2 1/2 cawan santan pekat (pati santan) 
*2 cawan santan cair
*1 cb gula 
*1 cb garam daun palas secukupnya

CARA-CARA



1. Beras pulut dibersihkan dan toskan airnya. Asingkan. 

2. Tuang kedua dua santan ke dalam periuk dan didihkan. 

3. Kemudian masukkan beras pulut, garam dan gula. 

4. Kacau pulut sehingga 1/2 masak ataupun sehingga airnya kering dan pulut tidak lagi melekat di kuali. 
Gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau supaya pulut tidak melekat dan hangus.

5. Padamkan api. Angkat kuali dari dapur dan biarkan pulut sejuk. 

6. Ambil sehelai daun palas yang telah dibersihkan dan balut seperti biasa. Buat sehingga habis kesemuanya. 

7. Rebus/kukus lebih kurang 1 ke 1 1/2 jam. 

8. Angkat dan sejukkan sekurang kurangnya 4 jam sebelum dipotong






Source:http://wattieshomemadecakes.blogspot.my/




No comments:

Post a Comment