LOMPAT TIKAM
Sejenis kuih yang dimakan dengan kuahnya yang manis yang dimasak menggunakan gula melaka.Lompat Tikam di Kelantan lebih berwarna warni dengan isi pulut merahnya bersama potongan adunan tepung kuihnya yang berwarna hijau dan putih.
Kuih Lompat Tikam mempunyai dua lapisan,iaitu lapisan tepung yang biasanya berwarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan di bahagian atas,Bahagian ini dibuat tawar kerana ia dimakan bersama air nisan atau air gula.
BAHAN-BAHAN
* 1 cawan tepung beras
*1 tbsp tepung jagung
*3 1/2 cawan air di kisar bersama 6 helai daun pandan dan tapis sedikit air kapur
CARA-CARA
1.Satukan semua bahan-bahan diatas dan kacau hingga tiada ketulan tepung.
2. Masakkan atas api yang sederhana dan sentiasa kacau agar tidak hangus.
3. Bila adunan kuih telah berkilat warnanya tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.Sejukkan.
4.Bila telah sejuk potong mengikut selera masing masing dan hidang bersama pulut merah,air gula melaka dan santan.
BAHAN-BAHAN UNTUK SANTAN
* 1/2 cawan santan pekat
*1 cawan air sedikit garam
*2 tbsp tepung beras
*1 helai daun pandan
CARA-CARA
1.satukan semua bahan-bahan diatas
2.Panaskan atas api dan kacau perlahan-lahan. Bila mendidih matikan api. Sejukkan sekejap.
3.Jika suka pekat boleh tambahkan sedikit lagi tepung beras
UNTUK SIRAP GULA MELAKA
* 1/2 cawan gula merah dimasak dengan
*1 cawan air dan sehelai daun pandan hingga pekat.sejukkan baru dihidangkan bersama lompat tikam
UNTUK PULUT MERAH
* 1 cawan pulut rendam selama 1 jam.Bersih dan toskan
*Masukkan 1/3 cawan santan,sedikit garam,sedikit pewarna merah dan 1 helai daun pandan.Kukus hingga masak
No comments:
Post a Comment