Sunday 19 March 2017

NASI MANIS

Image result for NASI MANIS DI KELANTAN

NASI MANIS

 

Nasi manis merupakan sejenis pulut yang rasanya sangat manis dan kebiasaanya nasi manis ini dimakan begitu sahaja tanpa lauk dan dibuatkan sebagai manisan pencuci mulut untuk majlis-majlis perkahwinan atau pertunangan.


Image result for NASI MANIS DI KELANTAN Nasi Manis ini mungkin lebih dikenali di tempat lain dengan nama wajik.Satu makanan tradisional di Kelantan yang boleh juga anda jumpa di kebanyakan warung yang menjual kuih muih di waktu pagi.Ada juga yang memanggil kuih ini sebagai pulut pagi terutamanya orang-orang tua di kampung.


BAHAN-BAHAN:

*3 tin susu beras pulut dicuci dan dimasak dengan 1 1/2 tin susu air sehingga masak.
*1/2 kg kelapa parut diperah dengan 1 tin susu air.

*1/2 kg gula nipah atau gula melaka secukup manis.


CARA-CARA

1.Mula-mula masukkan beras pulut,seperti kita masak nasi.

   2.Masakkan pati santan hingga mendidih.

     3. Masukkan gula nipah atau gula melaka ke dalam santan yang sedang mendidih.

4. Masukkan nasi yang telah dimasak ke dalm santan dan gaul hingga sebati.

    5. Pulut yang telah digaul tadi dipadat dalam bekas. bila telah sejuk, boleh dipotaong dan apa lagi, boleh dimakan.

Source:www.caridestinasi.com

Source:http://www.kongsiresepi.com/read/7830/0/

No comments:

Post a Comment